+(373)22 925-529+(373)22 924-429
  • Română
  • Русский
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano

Traseul ECO-Turistic ,,Izvorul Vieții”

Are peste 200 de ani și, chiar dacă nu mai are strălucirea de altădată, mai veghează și astăzi întreaga localitate

Datează din anul 1793 și este monument de arhitectură de categorie națională. Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Măcăreuca, sat din cadrul comunei Cotova din raionul Drochia, se află astăzi într-o stare deplorabilă și necesită reparații urgente.

Reparații capitale

Pentru a găzdui din nou slujbele bisericești, lăcașul sfânt din Măcăreuca necesită reparații serioase, iar statul nu alocă bani. Petru Flocosu, președintele Alianței Fermierilor din raionul Drochia, ne spune că a scris mai multe proiecte pentru reconstrucția bisericii, dar nu a primit încă niciun răspuns pozitiv.

„În 1986 am reparat acoperișul cu șindrilă, dar a trecut ceva timp de atunci și iar s-a deteriorat. Biserica este foarte frumoasă, dar are nevoie de reparație capitală. Aici este vorba de pereți, temelie, podea, ferestre”, precizează Petru Flocusu.

Bisericuța este construită în întregime din lemn și este acoperită cu șindrilă. Ani întregi ea a fost „mama spirituală” a creştinilor din localitate. În 1814, moşia Măcăreucei, localitatea de astăzi, aparţinea sfetnicului Ioan Russo, iar în 1821 era în proprietatea nobilului Grigore Ioan Russo. Această dinastie de boieri a dăinuit aici mai mult de un secol. Marea Unire şi reforma agrară din România l-au găsit aici stăpân pe Nicolae Russo.

Acoperită cu paie

Existența unei biserici de lemn, acoperită cu paie, datează încă din anul 1793, iar istoricii nu neagă faptul că ar fi vorba chiar de bisericuța care există și în prezent. Lăcașul a fost reparat în anul 1874, iar un prim slujitor al bisericii ar fi fost psalmistul Vasile Corcodel din Sângera. În perioada sovietică, atunci când a pornit valul ideologiei comuniste de închidere a bisericilor, părintele Nicolae Ursachi a oficiat ultima slujbă, iar biserica din lemn a fost închisă și a fost transformată în muzeu etnografic.

Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” face parte din cele șapte biserici din lemn din sec. al XVIII-lea rămase în R. Moldova și este unică în raionul Drochia. În nordul republicii, există în total aproximativ 25 de biserici de lemn din toate timpurile care s-au mai păstrat.

Construcție din perioada dominației turcești

Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” este recunoscută ca monument de arhitectură ecleziastică de importanță națională. Lăcașul de lemn este o biserică de tip casă cu clopotniță și tun, care-i conferă aspect de biserică. La temelia crucilor de pe cupolă se arată semiluna, ceea ce demonstrează că biserica a fost construită de către boierul Nicolae Russo, în perioada dominației turcești. În pridvorul bisericii se păstrează și azi o criptă în care sunt înmormântate soția boierului și o nepoată de a sa.

Slujbe în zilele de iarnă

În prezent, la Măcăreuca există două biserici, cea din lemn și una nouă, din piatră. Cu mai mulți ani în urmă, atunci când în biserica de piatră era frig, slujbele se țineau în lăcașul din lemn. Astăzi, însă, în bisericuță se mai fac doar unele rânduieli bisericești. O reparație ușoară a bisericii a fost realizată în 2000, dar în prezent biserica de lemn din Măcăreuca este într-o stare avariată.

Turnul bisericuţei s-a înclinat tot mai mult şi ar putea să cadă în orice moment. Când vor începe și se vor finaliza lucrările de restaurare, biserica va fi inclusă în traseul ECO-Turistic ,,Izvorul Vieții” și în circuitul turistic național.