+(373)22 925-529+(373)22 924-429
  • Română
  • Русский

Sărbătoarea vinului



În spațiul dintre Prut și pînă dincolo de Nistru obiceiul de a sărbători sfîrșitul recoltării strugurilor și nașterea vinului tînăr e cunoscut din vechime.
Aceste sărbători sînt celebrate în fiecare familie care crește vița de vie. Cînd vine toamna, fiecare curte de gospodar e o mini-fabrică de producere a vinului: strugurii culeși sînt puși în teasc, sînt striviți, mustul scurs – ravacul – e pus în butoaie pregătite din timp. 

Fiecare locuitor de la sat își mai are pe lîngă casa sa un beci în care păstrează un butoi două de vin: pentru oaspeți, pentru sărbătorile anului, pentru buna dispoziție, pentru nuntă, cumătrie, jubileu, etc. La anumite datini – degustarea mustului dulce, sărbătoarea vinului nou, numit "tulburel" – orice oaspete e binevenit. Gospodarul il invita în ogradalui și-l serveste cu rodul podgoriei sale. 

În Republica Moldova a fost instituită Sărbătoarea Națională a Vinului (în fiecare a doua duminică a lunii octombrie). E oficializarea unei tradiții vechi: pentru ca în Moldova, atunci cînd vinul tînăr se oprește din fiert, podgoreanul își invită prietenii, rudele să-i aprecieze calitatea și gustul. 
Vă așteptăm să vă prindeți în horă la sărbătorile vinului alături de podgorenii meleagului moldav. 

Numai acolo veți înțelege pe deplin urarea noastră tradiționala: "Noroc!" (care adună mai multe sensuri într-un singur cuvînt: (bună ziua, să vă meargă în viață, să fiți fericiti, să vi se împlinească dorințele, la revedere etc.).