+(373)22 925-529+(373)22 924-429
  • Română
  • Русский

De la

350
MDL

Rezervează

Excursii MANASTIREA CAPRIANA, MANASTIREA HINCU, MANASTIREA CONDRITA

Mănăstirea Căpriana. A fost fondată în anul 1420, reconstruită în anul 1989. Se află în satulCăpriana, raionul Străşeni, pe malul lacului Işnovăţ, la 35 de km de Chișinău. Este una dintre cele mai vechi mănăstiri ale Moldovei. Prima menţionare a mănăstirii datează din timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432).

A fost închisă în 1962, dar a fost luată sub protecţia statului ca monument istoric. Cu toate acestea, a fost aproape în totalitate jefuită, au dispărut multe icoane, biblioteca, obiectele bisericeşti. Clădirea mănăstirii a fost adaptată pentru un sanatoriu pentru copii, iar sala de mese a fost transformată într-un club. În anul 1989 a fost întoarsă credincioşilor, iar apoi destul de repede a început restaurarea clădirilor mănăstirii şi a bisericilor sale. În prezent, mănăstirea este aproape restaurată, cu excepţia picturilor murale din vechea biserică a Adormirii Maicii Domnului (1545), Biserica Sf. Gheorghe (1903) nouă de iarnă a fost renovată complet şi pictată.

 

Mănăstirea Hîncu. Fondată în anul 1678, a fost reîntoarsă credincioşilor în anul 1990, este situată în raionul Nisporeni, la aproximativ 45 km distanţă de Chișinău. Mănăstirea Hîncu a început de la un schit monahal al sihastrului Mihail Hîncu, la cererea fiicei sale, care devine apoi călugăriţă, luînd numele de Paraschiva. În secolul al XVIII-lea schitul a fost părăsit din cauza invaziei tătarilor. După eliberarea Basarabiei de tătari în anii 1770-1772, la cererea moştenitorilor lui M. Hîncu şi datorită Mănăstirii Vărzăreşti şi-a reluat activitatea. O biserică din lemn a fost construită în anul 1817. Iar în anul 1835 în locul bisericii din lemn a fost construită una din piatra, cu hramul Sf. Paraschiva. În anul 1841 a fost construit încă o biserică - Adormirea Maicii Domnului.

În 1956 mănăstirea a fost închisă, iar încăperile sale au fost transformate în depozite. Întreaga gospodărie mănăstirească a fost transmisă în anul 1978 Institutului de Medicină de la Chișinău, care deschide aici un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză, care a existat pînă la mijlocul anilor 1980. În prezent mănăstirea e complet restaurată şi renovată. Se construieşte o a treia biserică imensă.

 

Mănăstirea Condriţa. Mănăstirea Condriţa a fost fondată în anul 1783, credincioşilor le-a fost restituită în anul 1993. Este situată la marginea satului Condriţa, raionul Străşeni, la 25 km de Chișinău, pe rîuleţul Catargul. În anul 1946 o parte a clădirilor mănăstirii a fost dată pentru a se organiza aici Şcoala Profesională Agrară. În anul 1947 întreaga mănăstire a intrat în posesia şcolii. În anul 1960 a fost transformată într-o tabără de vară. În locul cimitirului mănăstirii vechi a fost ridicată o estradă, o mare parte a mormintelor a fost distrusă. Biserica mare de vară Sf. Nicolae a fost transformată într-un club, iar cea veche de iarnă, Adormirea Maicii Domnului - în depozit. Călugării au fost transferaţi la mănăstirile de la Suruceni şi Căpriana. În anul 1993 mănăstirea a fost restituită credincioşilor.

Restabilirea şi reconstrucţia mănăstirii se face de la începutul anilor 2000 şi continuă pînă în prezent.

Tour Prices Per Group: